Lijn

Punten en lijnen

- lijnsoort

- lijnvoering

- lijndikte

Contour, omtreklijn

Lijnrichting

Lijnwerking

Lijnstructuur

Arcering

Er zijn verschillende vormen waarop men arceringen kan aanbrengen. De meest voorkomende zijn:

  • Parallel-arcering

Hierbij lopen de lijnen evenwijdig aan elkaar. De lijnen worden hierbij altijd horizontaal, verticaal of diagonaal geplaatst. De lijnen kunnen dichter (donkerder effect) en verder (lichter effect) van elkaar geplaatst worden. Door de lijnen de gelijke afstand onderling te geven krijg je het effect van een grijstoon. De lijnen kunnen ook van dik naar dun naast elkaar geplaatst worden wat het effect geeft van een verloop. Mogelijkheid is ook de onderlinge afstand van de lijnen steeds wat te vergroten wat ook het verloop effect geeft.

  • Kruis-arcering

De lijnen worden hierbij kruislings geplaatst op papier. Dat kan dan in combinatie met alle vormen lijnen vernoemd onder parallel-arcering.

  • Reliëf-arcering

De lijnen zijn hier wat gebogen en kunnen van dik naar dun uitlopen maar ook kan er dan gebruikgemaakt worden van de kruis-arcering. Deze manier wordt veel gebruikt bij etsen en koper gravures. Bij het tekenen op papier wordt met deze techniek weleens gepraat over haakjes-arcering omdat de lijnen dan zeer kort op het papier geplaatst worden.

  • Stofuitdrukking-arcering

Hierbij is het een combinatie van alle arceringen door elkaar mogelijk, maar wel geordend. Dikke- dunne lijnen, dicht- ver van elkaar geplaatste lijnen. Maakt niet uit maar met deze techniek is het belangrijkste dat je duidelijk ziet dat het hout, stof, steen of ander materiaal is.

 

  • Vrije-arcering

Hierbij is alles mogelijk en zijn er geen beperkingen in het arceren. Het gaat er hier om het gewenste resultaat te bereiken, het effect dat op papier moet komen en de uitdrukkingen daarvan. Veel zie je deze techniek in pentekeningen maar ook de etsen vertonen veel van deze manier van werken.

Bij het werken met arceringen in pentekenen zal veel gebruikgemaakt worden van deze vijf technieken maar daar wordt dan ook nog het pointillisme bijgevoegd om zo nog meer details te verkrijgen. Ook is arceren zeer belangrijk bij het schetsen omdat het snel en doeltreffend is en je een duidelijk en snel beeld krijgt van het object of landschap.

Lineair(lijnachtig)