Kennismaking Vilt 

Jongleerballen maken

Geschiedenis van het Jongleren

Waar en wanneer het jongleren precies is ontstaan is tot op de dag van vandaag nog onduidelijk. Wel is door middel van terug gevonden tekeningen en geschriften bekend geworden dat het jongleren inmiddels al tenminste zo'n 4.000 jaar oud is.

Het eerste bewijs dat er jongleurs waren stamt uit het Oude Egypte. In de tombe van Beni Hassan is een paneel gevonden met schilderingen erop van vrouwelijke jongleurs, wat erop wijsde dat Beni Hassan een groot fan van jongleurs was en het als het ware graag mee wilde nemen naar het hiernamaals. Uit onderzoek is gebleken dat deze tekening ergens tussen de 1994 en 1781 jaar voor Christus is gemaakt.

770 jaar voor Christus: China

In China zijn diverse jongleurs vermeld in de geschriften, met name krijgers die hun talent toonde aan de vijand, wat er soms zelfs voor zorgde dat een conflict werd beeindigd nog voordat het gevecht begonnen was. Hiervan zijn een aantal jongleurs met naam genoemd waaronder Lan Zi, die schijnbaar met zeven zwaarden kon jongleren en Ziong Yiliao die met 9 ballen tegelijkertijd kon jongleren.

Doelen

Kennismaking met vilt.

Patroon overnemen op stof.

Zuinig te zijn met materiaal. (waar leg je het patroon op de stof?)

Je leert de festonsteek en te leren werken met naald en draad en af te hechten.

BA & VVO opdracht

Je maakt minimaal 2 jongleerballen.

Deze kun je bij de gymles gebruiken bij het leren jongleren.

Uitdaging: leer jezelf aan door met 3 of zelfs 4 balletjes te jongleren! Maak een filmpje hiervan en plaats het op je website!

Extra uitdaging:

Het patroon verkleinen en deze ook maken en vullen met bonen/ rijst