Aboriginals stipwerk

Opdracht:

Maak een dotpainting met verf. 

Begin met het schrijven van je naam met potlood op de achterkant.

 

Je tekent eerst een silhouet van een dier. (zie plaatje rechts voor een voorbeeld)

Teken het dier groot!

 

D.m.v. stokjes ga je stippen maken op je tekening.

Rood, geel, blauw,  zwart en wit zijn de kleuren verf die je gaat gebruiken. Door mengen krijg je nog meer kleuren.

Is je papier vol met stippen en ben je tevreden? Doe hem dan in het droogrek.

 (staat op de gang)

 

Kijk naar het volgende filmpje:

Informatie

Dotpainting wordt gebruikt om een verhaal te vertellen. 

Met behulp van een stokje, een takje van een boom of zelfs een satéprikker wordt de verf op de ondergrond aangebracht, nadat de omtrek van de afbeeldingen van het verhaal in ruwe schetsen is ingetekend.

Er worden veel symbolen gebruikt:

Een cirkel duidt meestal een overnachtingsplaats aan.

De letter U duidt op een mens.  Is er een speer geschilderd naast deze U, dan betreft het een man, is er een graafstok naast afgebeeld, dan betreft het een vrouw. De trektochten van mensen en dieren worden door lange lijnen weergegeven. De betekenis van een schilderij is het eigendom van de schilder. Slechts hij of zij kan het verhaal vertellen.


Het schilderen van stippen is zeer meditatief en rustgevend. De kleuren die ze gebruiken zijn zeer beperkt. De basispigmenten die ze gebruiken zijn maar vier kleuren namelijk: rood, geel, zwart en wit. Af en toe wordt een blauwe tint gebruikt of worden de primaire kleuren gemengd tot roze, oranje of grijs. De rode kleuren, met bruine schaduwen, en de gele tinten worden verkregen uit okers, zoals oxiden, bloedsteen, ijzererts en limoniet. Wit wordt vrolijk gemaakt door pijpaarde.

Bij deze schilderingen van deze Aborigines krijg je weer voeling met de aarde en het leven in de natuur. De kleuren, cirkels, vormen en symbolen kunnen je een aards en inspiratief gevoel geven.