Huiswerk: Tekenopdracht totempaal

Een totempaal is een houten standbeeld, zoals dat door sommige indianenstammen van de Noordwestkust werd gemaakt. Een totempaal kan gezien worden als heiligdom. Het woord totempaal is afgeleid van (o)doodem, een Ojibwewoord dat zoveel betekent als 'familie-teken', dieren die hun naam aan een clan gaven.

Huiswerk Tekenopdracht:

Teken zelf je eigen totempaal. Je mag natuurlijk spieken op internet.

Hieronder een voorbeeld. 

Die van jou moet alleen wel kleur bevatten ;)

 

 

Extra informatie:

Verschillende typen totempalen
Er zijn in totaal zes verschillende basistypen totempalen te onderscheiden:
Huispalen voor de deur:

deze paal is soms wel 6 tot 9 meter hoog en is meestal rijk gedecoreerd. De gravures vertellen het verhaal van de familie. Vaak worden deze palen geplaatst bij het huis van de leiders van een gemeenschap.
Huispalen binnen:

deze totempalen zijn meestal zo’n 2,5 tot 3 meter hoog en dienen om de dakbalk van het gemeenschapshuis te ondersteunen. De gravures vertellen meestal een verhaal over de familie van de eigenaar.
Grafmonumentpalen:

Deze totempalen zie je niet vaak. Ze kunnen wel 15 tot 18 meter hoog zijn en ze worden gemaakt voor de belangrijkere personen binnen een gemeenschap. Vaak wordt alleen het bovenste deel van de stam gegraveerd en wordt de as van de overledene in het bovenste deel bewaard.
Herdenkingspalen:

De herdenkingspalen worden meestal voor het gemeenschapshuis geplaatst en dienen als een herdenkingspunt voor nabestaanden van de overledene. In dat geval is de paal slechts óf alleen met één figuur aan de bovenkant gegraveerd, maar soms ook aan de onderkant. Andere herdenkingspalen herinneren aan een specifieke gebeurtenis, zoals een conflict dat is beslecht of een handelsovereenkomst die voorspoed heeft gebracht.
Welkomstpalen:

deze totempalen zijn vaak te vinden bij de ingang van een samenlevingsgemeenschap en verwelkomen de bezoekers. Sommige welkomstpalen zijn wel tien meter hoog. Meestal worden ze geplaatst langs een stroom of rivier, aangezien er ook bezoekers over water kwamen. Ze dienden ook om buitenstaanders af te schrikken en ze erop alert te maken dat ze een andere community binnendrongen.
Spot- of schaamtepalen:

deze soort totempaal is bedoeld om een andere stam of een specifiek persoon tot schaamte te dwingen. Vaak gaat het om een niet-afbetaalde schuld of omdat iemand een blamage heeft begaan.